Priručnik za život s bolesnim bubrezima

Datum objave: 11. 8. 2016.

slider_shutterstock_102192061_kopiraj
Piše: Zrinka Mach-Medved, ing. medicinsko-laboratorijske dijegnostike, Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske, Priručnik za život s bolesnim bubrezima, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije

Priručnik za život s bolesnim bubrezima, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije

O kroničnoj bubrežnoj bolesti, dijalizi ili transplantaciji vjerojatno donedavno niste mnogo znali, ali događaji od prije nekoliko dana zainteresirali su vas da doznate više o tome. Bez obzira na to imate li u svojoj okolini prijatelja, poznanika ili rođaka koji je uključen u program nadomjesnoga bubrežnog liječenja, ili ste i sami bolesnik, ovaj priručnik pomoći će vam da doznate osnovne činjenice o dijalizi i transplantaciji bubrega.
Kronična bubrežna bolest

Kronična bubrežna bolest je oštećenje bubrega ili smanjenje bubrežne funkcije, tj. glomerularne filtracije na manje od 60 ml/min/1,73 m², u razdoblju duljem od tri mjeseca.

Prema glomerularnoj filtraciji razlikujemo 5 stadija kronične bubrežne bolesti:

stadij – bolesnici s urednom glomerularnom filtracijom (GF) >90 ml/min/1,73 m², ali s oštećenjem bubrega (npr. proteinurija)
stadij – bolesnici sa GF od 60 do 89 ml/min/1,73 m² i sa znakovima oštećenja bubrega
stadij – bolesnici sa GF od 30 do 59 ml/min/1,73 m²
stadij – bolesnici sa GF od 15 do 29 ml/min/1,73 m²
stadij – bolesnici sa GF manjom od 15 ml/min/1,73 m². To je završna faza bolesti kada je bolesniku potrebno nadomjesno bubrežno liječenje (dijaliza bubrega) ili transplantacija (presađivanje bubrega).

Simptomi kronične bubrežne bolesti su:

mučnina
nesanica
loš tek
opća slabost
štucanje
svrbež
gubitak težine
neredovit menstrualni ciklus
grčevi u mišićima, osobito noću
oticanje
anemija (slabokrvnost)
otežano disanje

Kronično zatajenje bubrega najčešće je posljedica arterijske hipertenzije ili šećerne bolesti. Ostali česti uzroci su kronični glomerulonefritis, policistična bolest bubrega i kronični pijelonefritis.

Za vrijeme ranih stadija kronične bubrežne bolesti vaš će liječnik pokušati usporiti napredak bubrežne bolesti i pojavu nekih simptoma prilagođivanjem prehrane i propisanim lijekovima. Pa ipak, poslije ćete trebati liječenje koje će nadomjestiti većinu izgubljenih funkcija vaših bubrega.

http://www.icv.hr/2011/03/cuvajte-vase-bubrege-spasite-svoje-srce/